Napravite Mojtrg nalog i dobijte 5.000 dinara!

Moderno opremljena kuhinja

Kako izgledaju i šta rade drugačije moderne domaćice?

 

Tradicionalni koncept domaćice se odavno izmenio, a novi trendovi i navike koje se vezuju za održavanje doma, osvojili su gotovo sve žene. Kažemo sve - jer svaka žena je barem nekoliko sati dnevno isključivo domaćica, bilo da ima svoj regularni posao ili se bavi isključivo kućnim poslovima i porodicom.

 

Za promene nastale u vođenju domaćinstva treba zahvaliti prvenstveno tehnologiji, koja je omogućila razne novitete na polju kuvanja, uređenja enterijera, čišćenja, a samim tim i u pogledu celokupnog kvaliteta života. 

 

Iako se krupne promene u društvu često dočekuju “na nož”, ono što je tradicionalne domaćice preobrazilo u moderne, praktične, efikasne i nasmejanije - dočekano je rašrenih ruku. Evo i šta se to promenilo, i koje su navike savremene domaćice 21. veka. 

#1 Moderni kuhinjski aparati - desna ruka svake domaćice

Kuvanje odavno nije aktivnost koja mora po svaku cenu da vam oduzme čitavo poslepodne - pod uslovom da vam je kuhinja opremljena savremenim aparatima koji skoro čitav posao rade umesto vas. Pod tim se podrazumevaju razni ekspres lonci, multipraktični sokovnici, moderni pekači i tosteri koji znatno olakšavaju pripremu svih obroka. 

 

Osim toga, kvalitetni primerci ovakvog posuđa i preparata u većoj meri čuvaju dobar ukus i zdrave sastojke namirnica, pa možete biti sigurni da će obroci biti ukusni i dobri kao da ste pratile svaki minut njihove pripreme.

 

A u stvari - vaše je samo da sjedinite sastojke, pritisnete dugme i iskoristite narednih sat ili dva za čitanje, kafu ili film, dok se ručak bezbedno sprema u nekoj od modernih kuhinjskih posuda ili aparata. 

 

Ističemo i to da moderni kućni aparati nisu više stvar luksuza, naprotiv, postali su neizostavan deo gotovo svake kuhinje, pre svega zbog ogromne uštede vremena i praktičnosti koju donose sa sobom. Ovo je od velike pomoći svim domaćicama, pa se malo njih dvoumi kada su moderni kuhinjski aparati u pitanju. 

 

Osim same kuhinje, treba pomenuti i praktičnije preparate za čišćenje, efikasnije usisivače i mopove koji zaista doprinose čistijem i urednijem domu, uz mnogo ušteđenog vremena i energije. 

#2 Pomoć u kući i čuvanje dece

Savremene domaćice su sebi priuštile pomoć u kući. Svi znamo koliko je vođenje domaćinstva veliki, zahtevan i iscrpan posao, a “zanimanje” domaćice vrlo nezahvalno jer se “svaki nered vidi, a čistoća ne primeti”. Zbog toga je savremena i moderna žena uvela u svoju kuhinju i pomoć, koja joj ostavlja znatno više vremena da se posveti sebi i aktivnostima u kojima uživa. 

 

Pod ovim se ne podrazumeva isključivo kućna pomoćnica koja će sedam dana u nedelji da održava dom, već povremena pomoć koja će s vremena na vreme olakšati stvari. Na primer, možete unajmiti pomoć oko čišćenja i spremanja ručka subotom, kako biste vikend proveli na mnogo bolji i kvalitetniji način. 

 

Jedna od karakteristika savremene domaćice je i saradnja sa dadiljama - mnoge majke dogovaraju čuvanje dece sa pouzdanim i profesionalnim osobama koje imaju iskustva u ovom poslu, kako bi lakše postigle sve i bile produktivnije na nekim drugim poljima. 

 

Ni ovaj aspekt pomoći sa strane ne mora da bude kontinuiran, dovoljno je da nekoliko puta nedeljno neke obaveze prepustite profesionalcima, kako biste stigli sve da obavite bez gužve i opterećenja. 

#3 Brzi i jednostavni recepti za ukusne obroke

Još jedna karakteristika savremene domaćice su moderni, brzi i preukusni recepti! Tradicionalna jela čija priprema oduzima i do nekoliko sati su ukusna, ali u moderne kuhinje su stigli sjajni recepti koji ne zahtevaju više od 20-30 minuta pripreme, a predstavljaju vrlo ukusne, zdrave i sočne obroke. 

 

Tu spadaju razne salate koje kombinuju meso, povrće, ribu i razne soseve, zatim lagane čorbice od raznovrsnog povrća, voćni šejkovi i smutiji koji pružaju beskrajne mogućnosti eksperimentisanja sa namirnicama. 

 

Kada je najveća gužva kod kuće i na poslu, oslonite se na brze i kvalitetne recepte, a komplikovana jela i višesatno dežuranje pored šporeta (ako nemate gore pomenute kuhinjske aparate) ostavite za neke druge dane. 

#4 Manje je više - svakodnevno održavanje doma

Ona subota koju su domaćice nekad namenjivale za generalno čišćenje doma je takođe stvar prošlosti. Ono što je zamenilo ovaj tradicionalni koncept je svakodnevno sređivanje koje oduzima svega nekoliko minuta. 

 

To znači da savremene domaćice radije svaki dan odvoje po minut ili dva da prebrišu kuhinjske površine i frižider nakon spremanja ručka, nego da ignorišu prljavštine koje se nakupljaju ostavljajući ih za taj jedan dan kada će njihovo odstranjivanje biti i duže i teže. 

 

Takođe, moderne domaćice završavaju stvari u hodu - opran veš spremno dočekuju i odmah peglaju najvažnije komade, jer to je znatno lakše nego peglanje ogromne hrpe veša koja se nakuplja u toku nedelje. Isto je sa brisanjem prašine, usisavanjem i osvežavanjem prostora. 

 

Naravno, poenta ovog nije da generalno i dubinsko čišćenje treba izbaciti iz rasporeda, ali ako svakodnevno odvojite nekoliko minuta da završite najvažnije stvari - dubinsko čišćenje nećete morati obavljati tako često, a i kada ono dođe biće mnogo lakše i brže nego da ste ostavili stvari da se nakupljaju. 

 

Ovo su neke od karakteristika moderne domaćice, koja u vrtlogu obaveza i raznih poslova ume da nađe vremena i za sebe, a da kuhinja, deca i sve druge obaveze ne ispaštaju. Važno je prepoznati inovacije i primeniti ih na najbolji način, jer male promene koje unosimo u svoj život mogu znatno da poboljšaju njegov celokupan kvalitet, kao i način na koji provodimo vreme u toku dana. 

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija